De Bourlaschouwburg dankt haar naam aan de architect Pierre Bruno Bourla. In 1828 was hij stadsarchitect van de stad Antwerpen en legde hij zijn plannen voor aan het Stadsbestuur voor een nieuwe schouwburg. Het gebouw werd gebouwd waar vroeger het Tapissierrspand stond, een pand voor het verhandelen van tapijten. Tussen 1829 en 1834 werd er aan de Bourlaschouwburg gebouwd. Op 1 september 1834 werd het gebouw ingehuldigd, het kreeg de naam: Théâtre Royal Francçaise.Het werd één van de bekendste schouwburgen van Europa. De Bourlaschouwburg is een Théâtre à L’Italienne, een Italiaans concept, maar geperfectioneerd met Franse invloeden. Kenmerkend aan dit theatertype is de halfronde zaalvorm die verticaal is uitgebouwd met verschillende balkons. Het toneel ligt ongeveer een meter boven de zaalvloer en wordt daarvan gescheiden door het portaal,de toneelmond en een voordoek. De theatermechanismen bevinden zich in de toneeltoren. Bourla gaf de Parijse interieurarchitect Philastre en Cambon de binnendecoratie te ontwerpen en de theatermechanismen voor de Schouwburg.Het ronde, rijkelijk versierde plafond werd de blikvanger van de zaal. Het theatermechanismen kwam tot stand door een weloverwogen systeem van katrollen, hefbomen, windassen en touwen. In de scènevloer werden ook op verschillende plaatsen valluiken voorzien.
Pieter Dens, de nieuwe stadsarchitect bouwde in 1865 een volledig nieuwe zaal in de schouwburg. Hij vergrootte de zitcapaciteit van het gebouw en verhoogde het plafond.Omdat de zaal groter werd, waren de traphallen veel te smal, daarom heeft men het gebouw aan de zijkant 3 meter vergroot.
In 1980 was de Bourlaschouwburg helemaal in verval, de schouwburg hield tot 1993 zijn deuren voor het grote publiek gesloten. De architecten De Winter en Van Hunsel kregen de opdracht de schouwburg te restaureren naar aanleiding van Antwerpen culturele hoofdstad.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment