Friday, February 9, 2007

Impressie

Als ik op de Graanmarkt wandel, overvalt me meteen een gevoel van gezelligheid. De kleine kasseien, hoge lindebomen en houten banken lijken wel te roepen “Kom hier zitten!”. Dat doe ik dan ook. Ik laat ik m’n ogen het plein afdwalen.

Veel mensen wonen er niet op het eerste gezicht. Achteraan in de hoek heb je een trio schattige huisjes en verder vind je er een aantal horecazaken. Uit een van die horecazaken komen twee oudere dames naar buiten gewandeld. Het blijken tweelingzusjes te zijn, Maria en Victoire, 89 jaar oud. Elke zaterdag komen ze hier hun Hoegaerden drinken in café “De Duifkens”.

Uit een lelijk, bonkig pand iets verderop zie ik een pater wandelen. Het is een vriendelijke man, hij wil me graag helpen in m’n zoektocht naar informatie. Het pand, dat hij overigens ook zélf spuuglelijk vindt, is al een twintigtal jaren eigendom van de jezuïetenorde. Er wonen acht paters. De meeste van hen zijn nog actief aan de Universiteit Antwerpen of in het parochieleven. “Een rusthuis is het dus zeker niet”, lacht hij.

Wat ook opvalt, is dat er een parkeerverbod geldt op de Graanmarkt. Al zie ik toch enkele wildparkeerders. Jammer, want er is parkeergelegenheid genoeg rond de Bourla in de ondergrondse parkeergarages.

Ik ga iets drinken in café Gounod, pal naast de zwierige Bourlaschouwburg. Uitbaatster Lutgard spijkert me wat bij over de historie van de café’s in deze buurt. “Vroeger zagen de café’s er allemaal hetzelfde uit, met rode pluchen bekleding op de stoelen en rode gordijnen voor de ramen, waarachter je champagne mocht gaan drinken met een madame van de toog.” Ze benadrukt evenwel dat het geen bordelen waren. Ze is blij dat er meer diversiteit is gekomen door de jaren heen. Alleen betreurt ze het dat de buurt verschrikkelijk duur is geworden.

Ik werp nog een laatste blik op de Graanmarkt. Het is er heerlijk rustig en er heerst ook iets heel mysterieus vind ik. Ik zou er best willen wonen, al denk ik dat het er in de zomer wel veel drukker en minder aangenaam kan zijn door de massale toevloed van terrasgangers.

No comments: